Nova normativa sobre prevenció i control de la Legionel·la:
RD 614/2024. Finalment, s'ha publicat la modificació de la normativa vigent.

Aquest matí s’ha publicat al BOE l’última revisió de la normativa sobre prevenció i control de la Legionel·la: Reial Decret 614/2024, de 2 de juliol, pel qual es modifica el Reial Decret 487/2022, de 21 de juny, pel qual s’estableixen els requisits sanitaris per a la prevenció i el control de la legionel·losi

Aquesta normativa recent publicada és la darrera etapa de tot un procés d’actualització de la normativa sobre prevenció i control de la Legionel·la, vigent des de l’any 2003. Aquest nou Reial decret completa, aclareix i complementa diversos aspectes del Reial decret 487/2022, de 21 de juny, que el Ministeri de Sanitat va decidir modificar, després de rebre una gran quantitat d’al·legacions i comentaris realitzats pel sector, desde la seva publicació.

Els aspectes més significatius d’aquesta nova normativa es resumeixen en què, aquesta s’elabora, fonamentalment, per harmonitzar les responsabilitats dels propietaris i dels explotadors d’una instal·lació, a la resta del marc legislatiu que els és aplicable, també sobre la possibilitar de la presa de mostres per l’empresa i , en base a les peticions sectorials, incideix de manera significativa per a contribuir a l’estalvi energètic i d’aigua en aquelles instal·lacions que necessiten grans quantitats d’aigua (freda o calenta) per a la seva activitat.

Pel que fa a la possibilitat de la presa de mostres la nova normativa facilita que la pròpia empresa o una entitat externa a ella, prèvia acreditació per fer-ho, pugui prendre la mostra per a la determinació de Legionel·la mitjançant cultiu. Alhora, l’acreditació de la mostra es fa extensible a la unitat analítica que procedeixi a realitzar la determinació de Legionella.

D’altra banda, d’acord amb els motius exposats en apartats anteriors, s’aclareix el repartiment de responsabilitats del titular d’una instal·lació en funció que exploti una instal·lació o no, en modificar la definició del titular de la instal·lació (apartat 18 de l’article 2) i la responsabilitat designada al titular a l’apartat 2 de l’article 5.

La valoració realitzada durant els mesos transcorreguts desde l’aplicació del Reial Decret 487/2022, de 21 de juny, ha fet identificar situacions en les que, per a determinades instal·lacions el buidat total de l’aigua del vas, circuit o instal·lació implicaría una despesa excessiva d’aigua tractada tèrmicament o no. Aquest no buidat no hauria d’anar en detriment de la protecció de la salut davant d’aquesta bacteria, sempre que el Pla de Prevenció i Control de Legionel·losi (PPCL) o, si escau, el Pla Sanitari en front de la Legionel·la (PSL) contempli aquesta situació i s’ajustin a aquestes circumstàncies. Per això, es preveu la possibilitat de no realizar un buidat total després de determinades actuacions o activitats (p.ex., cada ús, després d’una neteja i desinfecció, …).

En resum, la publicació d’aquest nou document legal és una gran notícia per al sector i per a tots els actors implicats en la prevenció i el control de la Legionel·la, ja que aclareix i concreta alguns dels aspectes de la normativa de l’any 2022 que havien quedat a l’aire, o amb una indefinició important.

Podeu accedir a la nova normativa a partir de següent link: Reial Decret 614/2024

Adiquimica es posa a disposició de tots els clients, per assessorar-los, ajudar-los a valorar els nous requisits que els apliquin d’aquesta nova normativa i, evidentment, per acompanyar-los en la seva implementació.